Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2014 23:39 - ОШО - КАК ДА СЕ СПРАВЯМ С ТРУДНОТО ДЕТЕ ?
Автор: satyam Категория: Лични дневници   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.09.2014 23:43


Въпрос към ОШО: Казваш, че всяко дете е родено бог и все пак двете ми деца са съвсем различни още от раждането. Едното е много спокойно и божествено, докато другото беше с тревога още преди да е повлияно от обуславяне. КАК ДА СЕ СПРАВЯМ С ТРУДНОТО ДЕТЕ ?

image

Имаш две деца, едното добро, едно лошо. Защо наричаш едно добро, защо наричаш другото лошо? Наистина ли е така? Това ли е реалността или това е твоята интерпретация? Кое дете е добро и защо? Ако детето е послушно, значи е добро; ако детето е непослушно значи е лошо. Т.е. едното, което следва теб е добро, а другото, което се съпротивлява е лошо. Каквото и да кажеш едното го приема – ако кажеш „Стой мирно“, едното дете стои, а другото се опитва да се съпротивлява, опитва се да се бунтува и другото е лошо. И това е твоята интерпретация!

Тук не казваш нищо за това какви са децата. Всъщност ми казваш нещо за твоя ум. Защо ПУСЛУШНОТО е добро? Всъщност послушните деца никога не са били искрящи, никога не са били лъчезарни; винаги са били притъпени. Нито едно послушно дете не е станало велик учен или или велик религиозен водач или велик поет. Само „непослушните“ деца са станали велики изобретатели, творци; само бунтуващите се могат да отхврълят „старото“ и да достигнат до „новото“, НО РОДИТЕЛСКОТО ЕГО ВЪЗПРИЕМА ПОСЛУШНОТО" като ДОБРО", защото помага точно на ЕГОТО МУ.

Когато детето следва теб, каквото и ти да му казваш, ти се чувстваш добре. Но когато детето се съпротивлява и не се съгласява, ти се чувстваш зле. Но едно наистина жизнено дете ще бъде бунтовник. И защо ще трябва да те следва, КОЙ СИ ТИ ?!? Защо трябва да те следва, просто защото си бащата ли??? Какво си направил, че да си баща???  Ти си бил просто пътя!!! А и това е било несъзнателно!!!! Сексуалният ти акт е бил несъзнателен акт !!! Просто си бил задвижен от несъзнателни сили, за да създадеш това дете. Детето е просто случайност, не си го очаквал, не си осъзнавал на кого пращаш поканата да дойде. И детето се появава изведнъж като някакъв чужденец. Баща си му, но всъщност не си му баща. Като казвам, че си му баща, имам предвид биологичната страна. Даже в днешно време и толкова не си нужен !!!!! Но казвам, че не си бащата, защото не си съзнателен такъв. Не си пратил поканата, не си поискал определена душа да влезе в утробата на съпругата ти, на твоята любима. Не си го изработил това. И когато детето се роди, какво му правиш – Когато казваш детето да следва теб, достатъчно ли си уверен, че ти знаеш истината, и че то трябва да те следва??? Достатъчно ли си уверен и сигурен ли си, че си осъзнал нещо, което детето да следва? Може да се наложиш над детето, защото детето е слабо, а ти си силен. Това е единствената разлика между теб и  детето. В противен случай ти също си детински, невеж, не си израстнал, не си узрял!!!! Ядосваш се точно като детето, избива ти ревност точно като на детето, играеш си с играчки точно като детето. Просто играчките са ти по-големи, това е разликата.

Какво представлява животът ти, какво си постигнал ??? Каква мъдрост си придобил, че да трябва детето  да те следва и да ти казва “Да“, на всичко което изискваш. Бащата е съзнателен човек, той няма да натисне детето си за нищо, вместо това ще позволи на детето си  да е себе си, ще му помогне да бъде себе си!!!! Ще му даде свобода. Защото, ако изобщо е познал нещо сигурно ще трябва да знае, че САМО ЧРЕЗ СВОБОДА ИЗРАСТВА ВЪТРЕШНОТО. Ако нещо изобщо е преживял в живота си, много добре знае, че преживяването има нужда от свобода. Колкото по-голяма е свободата, толкова по-богато е преживяването. При по-малка свобода, има по-малка вероятност да преживееш нещо. Ако нямаш свобода изобщо, тогава имаш взет на заем опит, ограничения, сенки, но никога истинското нещо, никога автентичен.

ДА БЪДЕШ БАЩА НА ДЕТЕ, ОЗНАЧАВА ДА МУ ДАДЕШ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ СВОБОДА!!! ДА ГО ПРАВИШ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ НЕЗАВИСИМО !!!! И ДА МУ ПОЗВОЛИШ ДА СЕ ПРЕДВИЖИ КЪМ НЕПОЗНАТОТО, КЪДЕТО ТИ НИКОГА НЕ СИ БИЛ !!! ТО ТРЯБВА ДА ТЕ НАДСКОЧИ !!! ТРЯБВА ДА СТИГНЕ ПО-ДАЛЕЧ ОТ ТЕБ!!! ТРЯБВА ДА НАДМИНЕ ВСИЧКИ ГРАНИЦИ, КОИТО ТИ НЯКОГА СИ ПОЗНАВАЛ !!! ТРЯБВА ДА МУ СЕ ПОМОГНЕ, НО НЕ ДА МУ СЕ НАЛГА. Защото веднъж като започнеш да му се налагаш, ти убиваш, извършваш убийство на детето !!!! ДУХЪТ ИМА НУЖДА ОТ СВОБОДА !!! ТОЙ РАСТЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО В СВОБОДА !!! АКО НАИСТИНА СИ БАЩА, ЩЕ БЪДЕШ ЩАСТЛИВ, ЗАТОВА ЧЕ ДЕТЕТО СЕ БУНТУВА, ЗАЩОТО НИКОЙ БАЩА НЕ БИ ИСКАЛ ДА УБИЕ ДУХА НА ДЕТЕТО!!!

!!! НО ВИЕ НЕ СТЕ БАЩИ !!! ВИЕ СТЕ БОЛНИ СЪС СОБСТВЕНА БОЛЕСТ !!!!

КОГАТО НАЛАГАТЕ НА ДЕТЕТО ДА ВИ СЛЕДВА, ВИЕ ПРОСТО БИХТЕ ИСКАЛИ НЯКОЙ, НАД КОЙТО ДА ДОМИНИРАТЕ!!!! ТОВА НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ВЪВ ВЪНШНИЯТ СВЯТ, НО С ТОВА МАЛКО ДЕТЕ, ПОНЕ НЕГО МОЖЕ ДА ДОМИНИРАТЕ, ДА ГО ДОМИНИРАШ, ДА ГО ПРИТЕЖАВАШ !!!! Тук в това сте политици за детето. Искате да осъществите някакви неосъществени желания чрез него; доминация, диктатура!!! Поне може да сте диктатор за детето – то е слабо, малко и безпомощно, и зависи от вас толкова много, че може да му наложите всичко. И като му се налагате го убивате. Не му давате живот, а го разрушавате.

Детето, което следва изглежда „добре“, защото е умряло. Детето, което се бунтува, ще изглежда „лошото“ защото е „живо“. Понеже ние самите сме пропуснали живота, ние сме срещу него!!!!!

ПОНЕЖЕ НИЕ ВЕЧЕ СМЕ „УМРЕЛИ“ ПРЕДИ СМЪРТТА, ИСКАМЕ ДА „УБИЕМ“ И ДРУГИ И НАЧИНИТЕ СА ФИННИ И НЕВЕДОМИ!!!! В ИМЕТО НА ЛЮБОВТА „УБИВАТЕ“ !!!! В ИМЕТО НА СЪСТРАДАНИЕТО „УБИВАТЕ“ !!! В ИМЕТО НА СЛУЖЕНЕТО „УБИВАТЕ“!!!

Откриваме красиви имена, с които да се наричаме, но дълбоко вътре си стои убиеца. ОСЪЗНАЙ ТОВА и тогава вече няма да използваш тези понятия, че това е добро, а онова е лошо. Не интерпретирай!!! Всеки човек е уникален, всеки е различен !!! Божествената творческа сила е такава, че никога не повтаря едно и също. Така, че можеш да кажеш, че едното ти дете е различно от другото; не казвай, че е едното е добро, а другото лошо!!! Ти не знаеш кое е добро и кое е лошо. Едното дете е послушно, а другото е непослушно, но никой не знае кое е добро. И НЕ СЕ НАЛАГАЙ !!!! Ако детето е послушно от собствената си спонтанност, тогава това е добре, това е природата му, помогни  му да се развива, ако пък другото дете е непослушно и бунтовно, тогава това му е природата, помогни му да се развива. Помогни на едното дете да бъде един задълбочен посланник на „ДА-то“. Помогни на другото дете да бъде един задълбочен посланник на „НЕ-то“. Но не тълкувай, защото в момента, в който тълкуваш започваш да разрушаваш!!! На едното дете природата му е да казва „ДА“, на другото дете природата му е да казва „НЕ“. И двете са нужни.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: satyam
Категория: Лични дневници
Прочетен: 27524
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930