Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2014 14:56 - ОШО - Каквото и да правиш е налице едно скрито отношение
Автор: satyam Категория: Лични дневници   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
0



Вгледай се в своето отношение. Ядосан си на сина си или на дъщеря си и твърдиш, че си ядосан заради него или нея, заради нейното или неговото добро. Вгледай се навътре; виж дали това е вярно. Синът ти е непослушен. Ти си ядосан; твърдиш, че искаш да го промениш, защото това е за негово добро. Погледни навътре и разгледай факта. Наистина ли е факт това, че ти мислиш за неговото добро или просто се чувстваш обиден, защото той не те слуша? Чувстваш се наранен, защото не те е послушал. Твоето его е наранено, защото не те е послушал.

  image

Ако е наранено егото ти, това е фактът, а ти продължаваш да твърдиш, че не това е фактът - че просто мислиш за неговото добро и поради това си се ядосал. Ядосваш се само заради него: всъщност не си наистина ядосан. Как можеш да бъдеш ядосан? Обичаш го толкова много, но "понеже е тръгнал по погрешен път", поради твоята "любов", искаш да го промениш и поради това си ядосан. Просто искаш да му помогнеш.

Но дали това е фактът? Дали просто искаш или се чувстваш обиден, защото той не те е послушал? И откъде си толкова сигурен, че това, което си му казал, е добро за него? Навлез навътре в себе си, погледни факта, разгледай го - и бъди автентичен. Ако наистина си се раздразнил от неговото неподчинение, тогава разбери ясно, че си раздразнен и се чувстваш обиден, и затова си ядосан. Това е да бъдеш автентичен.

После можеш да направиш много за своята промяна, защото действителността може да се промени, фантазията не може да се промени. За всяко нещо, което правиш или мислиш, погледни дълбоко в себе си. Изрови фактите и не допускай интерпретациите и думите да ги изопачават.

Ако това наблюдение присъства, постепенно ще станеш автентичен. И тази автентичност няма да е като на животното. Тази автентичност ще бъде като на светеца, защото КОЛКОТО ПОВЕЧЕ РАЗБИРАШ КОЛКО ГРОЗЕН СИ, КОЛКОТО ПО-ЯСНО РАЗБИРАШ КОЛКО ГРУБ СИ, КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПРОНИКВАШ В ТВОИТЕ ФАКТИ И ОСЪЗНАВАШ БЕЗМИСЛИЕТО НА ТОВА, КОЕТО ВЪРШИШ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТОВА ОСЪЗНВАНЕ ЩЕ ТИ ПОМАГА !!! И ПОСТЕПЕННО ТВОЯТА ГРОЗОТА ЩЕ СЕ СТОПИ, ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ, ЗАЩОТО, АКО ОСЪЗНАВАШ ГРОЗОТАТА СИ, ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА СЪЩЕСТВУВА !!!

Ако искаш да продължи, недей да я съзнаваш и създай една фасада на красота около нея. Тогава ще виждаш красотата, а грозотата ще остава отзад, никога няма да се вижда направо. Но всеки друг ще я вижда; в това е проблемът. Синът ще забелязва, че бащата не е ядосан заради неговото добро: той ще види, че бащата е ядосан, защото е бил непослушен и баща му се чувства обиден. Той ще го знае !!! НЕ МОЖЕШ ДА СКРИЕШ ГРОЗОТАТА СИ ОТ ДРУГИТЕ !!! МОЖЕШ ДА Я СКРИЕШ ЕДИНСТВЕНО ОТ СЕБЕ СИ. ТВОЯТ ПОГЛЕД ЩЕ ПОКАЗВА, ЧЕ ТУК ИМА НАСИЛИЕ !!!

МОЖЕШ ДА ЗАБЛУДИШ ЕДИНСТВЕНО СЕБЕ СИ, ЧЕ ПРОЯВЯВШ СЪСТРАДАНИЕ !!! 

ЗАТОВА ВСЕКИ МИСЛИ СЕБЕ СИ ЗА МНОГО ПО-ВИСШЕ СЪЩЕСТВО И НИКОЙ НЕ Е СЪГЛАСЕН С ТЕБЕ, ЧЕ ТИ СИ ПО-ВИСШЕ СЪЩЕСТВО.  Жена ти не е съгласна с тебе, че ти си по-висше същество. Децата ти не са съгласни с тебе, че ти си по-висше същество. Приятелите ти не са съгласни, никой не е съгласен с тебе, че ти си по-висше същество.

В Русия имат една твърде популярна поговорка, че ако всеки казва направо това, което мисли, няма да останат и четирима приятели на цялата земя. Невъзможно! Това, което приятелят ти мисли за теб, никога няма да ти го каже. Затова и приятелството продължава. Но той винаги казва нещата зад гърба ти, и ти също казваш какво мислиш за приятеля си зад гърба му. Никой не казва честно каквото мисли, защото тогава не може да съществува никакво приятелство. Защо? Никой не е съгласен с тебе и причината е единствено тази: ти можеш да заблудиш единствено себе си; не можеш да заблудиш никой друг. Единствено самозаблуждаването е възможно.

И когато мислиш, че заблуждаваш другите ти заблуждаваш само себе си. Може разбира се другите да те заблудят, че ти си ги заблудил, Защото има моменти, в които е удобно да играеш ролята на заблуден. Това може да е полезно за отделния човек. Разправяш на някой за своето величие. Всеки говори директно или индиректно за своето величие, за своето превъзходство. Някой може да се съгласи с тебе. Ако е от полза за него, той ще те заблуди, че е бил заблуден от тебе, но вътре в себе си той знае, какво представляваш ти.

Не можеш да заблудиш никой, освен ако той не е готов да бъде заблуден; това е нещо друго. Под автентичност имам предвид да не забравяш своята действителност. Винаги я почиствай от своите интерпретации. Освободи се от своите интерпретации и погледни факта за това, какъв си ти. И не се страхувай. Тук има много грозота. Ако се страхуваш, тогава никога няма да можеш да я промениш. Ако тя съществува приеми, че съществува; разгледай я.

Това означава разглеждането: разгледай я; погледни я в нейната тотална разголеност. Разходи се около нея; погледни в корените й; анализирай я. Виж защо тя е тук, как ти спомагаш за това, тя да е тук, как ти я подхранваш, как я пазиш, как е израснала, за да се превърне в такова голямо дърво. Виж своята грозота, своето насилие, своята омраза, своя гняв, как си я запазил, как си й помагал да расте до този момент. Погледни в корените; погледни целия феномен !!!!!
 
Ако някой каже нещо, което те засяга, как ще реагираш? Мислил ли си някога относно него - че той може да е прав? Тогава виж! Може би е прав. Напълно е възможно той да бъде по-прав за теб, отколкото ти, защото той е отстрани, отдалечен; може да наблюдава !!!!!

Затова не реагирай. Чакай! Кажи му: "Ще обмисля това, което ми каза. Ти ме обиди и аз ще разгледам факта. Може би си прав. Ако си прав, тогава ще ти благодаря. Нека го обмисля. А ако видя, че грешиш ще ти кажа." Но не реагирай.

Ако ти ме обидиш, аз ще ти кажа, вместо да реагирам: "Чакай. Ела след седмица. Ще разгледам това, което ми каза. Може и да си прав. Ще се поставя на твое място и ще се разгледам внимателно; ще погледна от дистанция. Може би си прав, затова нека погледна факта. Много любезно от твоя страна е, че ми го посочи, така че да мога и аз да го видя. Ако разбера, че си прав, ще ти благодаря; ако разбера, че грешиш, ще ти кажа, че не си бил прав." А за какво е необходимо да реагираш?

Ти ме обиждаш. Какво правя тогава аз? Незабавно и аз те обиждам. Избягвам да разгледам фактите. Реагирал съм. Ти си ме обидил, затова и аз съм те обидил.

И помни, реакцията никога не може да бъде правилна. Тя НИКОГА не може да е правилна! Ако ти ме обидиш, пораждаш възможността аз да се ядосам. А когато съм ядосан, аз не осъзнавам. Казвам нещо, което никога не съм си мислил за теб. В същия този момент, заради твоята обида, реагирам по един груб начин. Миг по-късно може да съжалявам.

Не реагирай. Размисли относно фактите. И ако твоето размисляне е тотално, ти можеш да се откажеш от всичко. Това е в твоите ръце. Понеже се придържаш за него, то съществува. Но можеш да го изоставиш незабавно и няма да има никакво потискане - помни. Когато си разгледал факта, никога няма да има потискане. Или го харесваш и го продължаваш или не го харесваш и го изоставяш.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: satyam
Категория: Лични дневници
Прочетен: 27350
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031